To σερβίρισμα του καφέ
Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο και όχι τυχαία. Έχει υπέροχο άρωμα, πίνεται με χίλους δυο τρόπους και μάς τονώνει. Η απόλαυση του καφέ είναι επίσης και μία μορφή διασκέδασης, όταν συνδυάζεται με την έξοδο από το σπίτι, την καλή παρέα και την ξένοιαστη συζήτηση με φίλους.
Αν ο καφές αποτελεί μεγάλο μέρος της δουλειάς του καταστήματός σας, δείτε παρακάτω ορισμένες ιδέες για το σερβίρισμά του.
Ο ελληνικός
Ο ελληνικός θέλει τον χρόνο του και αν έχετε την πολυτέλεια να τον ψήνετε στη χόβολη, μπορείτε και να τον σερβίρετε με το μπρίκι. Είναι ένας από τους πιο μοσχοβολιστούς καφέδες και ταιριάζει υπέροχα με παραδοσιακά γλυκά όπως τα λουκούμια, τα σκαλτσούνια, αλλά ακόμα και το παστέλι ή τον χαλβά σε μικρά κομματάκια.
Ο espresso
Ο espresso είναι συνήθως πρώτος στις προτιμήσεις του κόσμου και απαιτεί περισσή τέχνη για να γίνει καλός. Τα φλυτζάνια, είτε είναι μονός ή διπλός, είναι συνήθως αρκετά χοντρά για να τον διατηρούν ζεστό.
Ο μονός espresso μπορεί να σερβιριστεί με ένα μπισκοτάκι βουτύρου που θα αναδείξει πολύ όμορφα τα αρώματα του καφέ. Ο διπλός επειδή είναι μεγαλύτερος μπορεί να συνδυαστεί με ένα μικρό κομμάτι κέικ, ένα cookie, ή ένα μίνι κρουασάν.
Ο καπουτσίνο ή άλλες εναλλαγές του εσπρέσο με γάλα όπως ο μακιάτο (μονός εσπρέσο με λίγο αφρόγαλα), ο λάτε (διπλός εσπρέσο με γάλα), ο con panna (μονός ή διπλός εσπρέσο με σαντιγί) κ.ά. είναι αφορμή για διακοσμητικούς πειραματισμούς με το αφρόγαλα που μπορούν να σάς οδηγήσουν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στο σερβίρισμά του συμπεριλάβετε μίνι σκεύη για κανέλα ή κακάο που οι πελάτες σας μπορούν να προσθέσουν από πάνω στην ποσότητα που θέλουν. Ο καφές με γάλα είναι από μόνος του πιο ‘γλυκός’ και μπορεί να σερβιριστεί με πιο άγλυκα συνοδευτικά όπως ένα-δύο σοκολατάκια υγείας (σε ξεχωριστό σκεύος για να μην λιώσουν), ένα μπισκότο κανέλας ή ένα μίνι μάφιν.
Στις κρύες εκδοχές του εσπρέσο έχουμε τον κρύο εσπρέσο που μπορεί να σερβίρεται σε μικρό τριγωνικό ποτήρι με μερικά παγάκια, και τον κρύο καπουτσίνο που λόγω της προσθήκης γάλακτος θέλει μεγαλύτερο ποτήρι. Οι κρύοι καφέδες μάς δροσίζουν, χάνουμε όμως σε έναν βαθμό το άρωμά τους που αναδύεται μόνο όταν ο καφές είναι ζεστός. Επίσης, όταν πίνουμε κρύο καφέ, ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα κρύο, μειώνεται η γευστική μας ευαισθησία. Γι’αυτό συνήθως οι κρύοι καφέδες δεν έχουν κάποια συνοδεία.
Ο καφές φίλτρου ή ‘γαλλικός’
Οι οπαδοί του καφέ φίλτρου συνήθως δεν θέλουν να έχουν όριο στην κατανάλωση, γι’αυτό σερβίρετέ τον σε ατομικό κανατάκι που να βγάζει τουλάχιστον 1,5 φλυτζάνι. Θα χρειαστεί να έχετε μία μικρή γαλατιέρα με φρέσκο γάλα κατά προτίμηση ζεστό και ζάχαρη στο τραπέζι ή με τον καφέ. Ζάχαρη θα πρέπει να υπάρχει είτε στο τραπέζι ή να συνοδεύει όλους τους ζεστούς καφέδες. Ο καφές φίλτρου ταιριάζει πολύ με γλυκίσματα με λεμόνι. Δοκιμάστε διαφορετικά είδη και επιλέξτε αυτό που αρέσει περισσότερο στους πελάτες σας.
Ο στιγμιαίος
Ο στιγμιαίος καφές πίνεται συχνότερα κρύος, ως φραπέ. Διαλέξτε ένα εντυπωσιακό ποτήρι και χτυπήστε τον καλά ώστε ο αφρός να γίνει βελούδινος. Όταν είναι ζεστός, μία ωραία κούπα με αχνιστό νες και μερικά μίνι κουλουράκια στο πλάι μπορεί να τον κάνουν να φαίνεται ιδιαίτερα λαχταριστός.