Tips για cocktails που θα απογειώσουν τη γευστική εμπειρία των πελατών
2/20/2022
Σε αυτό το tip θα δώσουμε μικρά μυστικά, μεγάλης σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα που απολαμβάνει ο επισκέπτης μας, μέσω της γεύσης, της όσφρησης και της αφής. Πιο συγκεκριμένα, θα βάλουμε στο μικροσκόπιο δύο κύριους συντελεστές, τον πάγο και το γυαλί (ή αλλιώς το ποτήρι που φιλοξενεί ένα cocktail) και θα δούμε πως διεγείρουν τις αισθήσεις, προσφέροντας μία απολαυστική γευστική και όχι μόνο, εμπειρία.
- Η διαύγεια, ή καθαρότητα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που επιθυμούμε τόσο στον πάγο, όσο και στο γυαλί και αυτό γιατί, εκτός από το αισθητικό μέρος (καθετί διάφανο είναι περισσότερο θελκτικό οπτικά όσο πιο “καθαρό” και αστραφτερό φαίνεται) επηρεάζει και το γευστικό αποτέλεσμα. Ένας “καθαρός” από μεταλλικά στοιχεία και άλατα πάγος, εγγυάται την απόλυτη γευστική και αρωματική απόδοση του cocktail.
Το μέγεθος και το σχήμα, τόσο του πάγου, όσο και του ποτηριού είναι επίσης ουσιαστικά για τη δημιουργία του τέλειου cocktail:
- Ανάλογα με το είδος του cocktail, χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο είδος πάγου, έχοντας να διαλέξουμε μεταξύ μεγεθών και σχημάτων, όπως για παράδειγμα, σφαίρα (sphere ice), κολώνα (column) ή στήλη (block), κύβο (cube), ένας μεγάλος ή πολλοί μικροί και βέβαια, ο “σπασμένος” πάγος (crashed ice). Η χρήση ενός μεγάλου πάγου, αντίθετα με το τι θα πίστευε κανείς (επηρεασμένος από το μεγάλο μέγεθος), προστατεύει το cocktail από το “νέρωμα” και το παγώνει γρηγορότερα, λόγω του μεγάλου όγκου που καταλαμβάνει στο ποτήρι. Αξίζει να αναφερθούμε και στην εναλλακτική χρήση μαρμάρου και πέτρας, σε κάποια αποστάγματα που προτείνεται να απολαμβάνουμε δροσερά, τόσο, όσο.
- Την ίδια φιλοσοφία συναντάμε και ως προς το σχήμα και το μέγεθος του ποτηριού. Ένα ποτήρι με μακρύ λαιμό, για παράδειγμα, “προστατεύει” ένα παγωμένο cocktail από τη θερμοκρασία του χεριού, αλλά και το αντίθετο. Κρατάει επίσης το χέρι μας στεγνό, από μία υγρή, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας του cocktail, κοιλότητα.
- Επίσης, το κατάλληλο και συγκεκριμένο στόμιο του ποτηριού, σε συνδυασμό με την ανάλογη κοιλότητα, επιτρέπει στο κρασί μας, για παράδειγμα, να αναπνεύσει και στα αρώματά του να οδηγηθούν σε εμάς πριν το γευθούμε.