Πως αγοράζoυμε, συσκευάζουμε, αποθηκεύουμε και αλέθουμε τον καφέ
Πως αγοράζoυμε, συσκευάζουμε, αποθηκεύουμε και αλέθουμε τον καφέ
Χρυσοί κανόνες για την αγορά φρέσκου καφέ
Με τη λογική ότι ο φρέσκο-καβουρδισμένος καφές είναι ποιοτικότερος ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες:
- Προσέχουμε πάντα την ημερομηνία ψησίματος η οποία αναφέρεται στην συσκευασία του καφέ που αγοράζουμε.
- Αγοράζουμε τον καφέ 2-4 εβδομάδες από την ημερομηνία ψησίματος.
- Αγοράζουμε μόνο όσο καφέ χρειαζόμαστε για μερικές εβδομάδες.
- Αγοράζουμε καφέ σε κόκκους και τον αλέθουμε όποτε τον χρειαζόμαστε.
Η συσκευασία του καβουρδισμένου καφέ
Μετά το καβούρδισμα, οι ψημένοι κόκκοι του καφέ πρέπει να συσκευαστούν ώστε να αποφευχθεί η επαφή τους με το οξυγόνο που γρήγορα θα προκαλέσει την αλλοίωση του καφέ. Οι σύγχρονες συσκευασίες αποτελούνται από κάποια στρώματα λεπτού αλουμινίου οι οποίες αφού σφραγιστούν αεροστεγώς φέρουν συνήθως μια βαλβίδα που επιτρέπει την έξοδο του CO₂ (που προέρχεται από το καβούρδισμα των κόκκων) αλλά όχι την είσοδο του οξυγόνου. Έτσι ο καφές και μέχρι να ανοιχτεί η συσκευασία, διατηρείται φρέσκος για αρκετό χρονικό διάστημα.
Αποθηκεύοντας – συντηρώντας την ανοιγμένη συσκευασία καφέ
Ανοίγοντας μια συσκευασία ψημένων κόκκων καφέ, το κύριο μας μέλημα είναι να τον συντηρήσουμε σωστά για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε!
- Χρησιμοποιούμε αεροστεγή (πλαστικά η μεταλλικά) δοχεία ώστε να αποφεύγουμε τόσο την επαφή με το φως όσο και το οξυγόνο.
- Φυλάμε τα αεροστεγή μας δοχεία σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.
- Δεν φυλάμε τον καφέ μας στο ψυγείο και σε μέρος που έχει υγρασία.
Αλέθοντας τους ψημένους κόκκους καφέ
Σύμφωνα με τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το ιδανικότερο είναι, να αλέθουμε μόνο όση ποσότητα καφέ χρειαζόμαστε τη στιγμή που θέλουμε να φτιάξουμε τον καφέ μας ώστε να τον απολαύσουμε ποιοτικότερα.
Ο αντικειμενικός σκοπός της κατάλληλης άλεσης είναι να πάρουμε την καλύτερη δυνατή γεύση σε ένα φλυτζάνι καφέ. Το πόσο λεπτή ή παχύς θα είναι η άλεση του καφέ μας εξαρτάται από τη μέθοδο εκχύλισης που θα εφαρμόσουμε. Το χρονικό διάστημα που ο αλεσμένος μας καφές θα έρθει σε επαφή με το νερό καθορίζει και το ιδανικό άλεσμα των κόκκων. Γενικά, όσο πιο λεπτοκομμένος είναι ο καφές μας τόσο πιο γρήγορα πρέπει να εκχυλιστεί. Αυτός είναι ο λόγος που ο αλεσμένος καφές για ένα espresso πρέπει να είναι λεπτότερα αλεσμένος από ένα καφέ που προορίζεται για φίλτρου.
Σήμερα «ευτυχώς» υπάρχουν πολλές επιλογές για αλεστικές μηχανές (μύλοι) καφέ στο εμπόριο που μας δίνουν τη δυνατότητα της άλεσης τη στιγμή που θέλουμε ακόμη και στο σπίτι.
Αλεσμένος καφές και κατηγορίες ροφημάτων καφέ
Το μέγεθος των κόκκων του αλεσμένου καφέ καθορίζει τις δύο μεγάλες κατηγορίες ροφημάτων καφέ οι οποίες και μας δίνουν ως αποτέλεσμα όλους τους τύπους καφέ που γνωρίζουμε σήμερα και προσφέρονται στα καταστήματα.
Οι κύριες κατηγορίες είναι: ο Espresso (εκχύλιση υπό πίεση) και ο Φίλτρου (εκχύλιση – διήθηση), ξεχωριστή κατηγορία είναι ο Στιγμιαίος με τον Ελληνικό (εκχύλιση με ανάμειξη χωρίς διήθηση)