Πασχαλινά γλυκά: Tips & ιδέες
Πάσχα χωρίς κουλουράκια και τσουρέκια δεν γίνεται! Αλλά τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται επίσης χωρίς φράουλες, αλλά και χωρίς λεμονόπιτες. Σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις είτε επιλέξετε παράδοση είτε κάνετε στροφή στις σύγχρονες τάσεις.
● Τα κουλουράκια για να μην κολλήσουν και να γίνουν τραγανά, θα πάρετε έναν κρόκο αυγού τον οποίο θα αραιώσετε με 2 κουταλιές νερό και θα αλείψετε με το μείγμα αυτό το χαρτί (λαδόκολλα).
● Στα τσουρέκια σάς προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, για πιο γεμάτη γεύση και άρωμα. Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε εκτός από σοκολάτα κουβερτούρα ή γάλακτος και λευκή σοκολάτα, αλλά και καραμελωμένα καρύδια ή αμύγδαλα φιλέ.
● Εκτός από τα παραδοσιακά, γλυκά, σιροπιαστά τσουρέκια, υπάρχουν και τα αλμυρά. Ναι, καλά ακούσατε! Μία συνταγή που κερδίζει έδαφος είναι αυτή με μπέικον, αυγά και γραβιέρα.
● Το μαχλέπι, η μαστίχα και το μπράντι (σε ελάχιστη ποσότητα, ως μυστικό συστατικό) είναι τα τρία υλικά που θα απογειώσουν κάθε πασχαλινή δημιουργία. Προμηθευτείτε αρκετή ποσότητα και σκεφτείτε και την εκδοχή να χρησιμοποιήσετε αντί για μπράντι, μαύρο ρούμι.
● Την περίοδο του Πάσχα, είτε στο μέσον είτε στο τέλος της άνοιξης, οι ελληνικές φράουλες αρχίζουν να κατακλύζουν την αγορά. Αξιοποιήστε τις σε ατομικές τάρτες με κρέμα λεμονιού ή με κλασική γλυκιά κρέμ πατισιέ.
● Μελιτίνια (Σαντορίνης) και Λυχναράκια Κρήτης γίνονται παραδοσιακά με μαλακό ανάλατο ανθότυρο. Θα έχετε το ίδιο καλό αποτέλεσμα και με ιταλικό τυρί Ρικότα και ακόμη καλύτερο αν χρησιμοποιήστε λίγο φρέσκο χυμό γλυκών πορτοκαλιών.
● Το Πολιτικό Εκμέκ έχει πασχαλινό χαρακτήρα, λόγω και της βάσης που θυμίζει τσουρέκι. Για να το σιροπιάσετε όμως καλά, θα πρέπει με μια οδοντογλυφίδα να ανοίξετε τρύπες στη ζύμη και να αφήσετε να απορροφηθεί για δύο ώρες περίπου.
● Αν κοιτάξουμε προσεκτικά στην ελληνική επαρχία, θα ανακαλύψουμε καταπληκτικά πασχαλινά γλυκά που αξίζει να μπουν σε κάθε εστιατόριο. Ένα από αυτά είναι η πουτίγκα Καρδίτσας (λέγεται και Σπάτουλα), που μοιάζει με κέικ καρυδόπιτας η οποία περιχύνεται με λαχταριστή κρέμα βανίλιας.
● Μία άλλη περίπτωση, εκτός Ελλάδας, είναι οι κυπριακές φλαούνες, που περιέχουν χαλούμι και μεγάλες λευκές σταφίδες, μεταξύ άλλων. Αφράτες και μυρωδάτες, πάντα σε ατομικό μέγεθος, διατηρούνται πολλές μέρες φρέσκιες αν απλώς τις τυλίξετε με ζελατίνα.
● Και επειδή η σοκολάτα δεν μπορεί να λείπει από κανένα εορταστικό μενού, μπορείτε να φτιάξετε στρογγυλές ή ωοειδείς τρούφες σοκολάτας που θα διακοσμήστε με κόκκινη χρωματιστή ζάχαρη.
● Τα μπισκότα έχουν επίσης Πασχαλινό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να βοηθήσετε και εσείς σε αυτό, για να αποκτήσουν και το κατάλληλο χρώμα. Χρησιμοποιήστε γλάσο με βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής για να τους δώσετε εορταστικό χαρακτήρα.
● Τέλος, αν η επιχείρησή σας το επιτρέπει μπορείτε να γίνετε πιο τολμηροί. Δύο ιδέες που παίζουν δυνατά στο εξωτερικό είναι σοκολατένια αυγά που γεμίζουν με τζίζκεικ ή σαντιγί, αλλά και τα μακαρόν σε σχήματα που απεικονίζουν λαγουδάκια.
Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο |