Οι μπύρες του χειμώνα!
Δεν είναι εδώ απλώς για να ξεδιψάσουν, δεν αγαπούν τους αφρούς ούτε πρέπει να σερβίρονται κάτω από 7ο C. Ήρθαν για να συνοδεύσουν και να αναδείξουν το καλό φαγητό, με το γευστικό τους βάθος και να χαρίσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία απόλαυσης.
Πυρόξανθες, κόκκινες, σκούρες ή θολές ξανθιές, βελούδινες και κρεμώδεις, με βύνη που καβουρδίζεται αργά, με νότες φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων και αφιλτράριστης μαγιάς που ζωντανεύει με την περιστροφή της φιάλης. Εδώ εκτός από κριθάρι, έχουμε και γενναίες δόσεις σταριού, ενώ η πίκρα του λυκίσκου είτε απουσιάζει εντελώς είτε είναι δυσδιάκριτη.
Αυτό που απελευθερώνεται με την επίγευση είναι ένα σύνθετο μπουκέτο εσπεριδοειδών. Αυτό συναντάμε στη σταρένια Estrella Damm Inedit, την ετικέτα που δημιούργησε ο κορυφαίος σεφ του 20ου αιώνα, ο Ισπανός Ferran Adria. Θα ταιριάξει τέλεια με τον ψητό σολομό, με μαλακά τυριά όπως το καμαμπέρ, αλλά ακόμη και με ένα fusion ασιατικό ή μεξικανικό πιάτο.
Ακαταμάχητη η ιρλανδική red ale Μc Farland, καραμελένια και κεχριμπαρένια, με αρώματα κόκκινων φρούτων και γαρίφαλου, αλλά και με ένα μυστηριακό γλυκόπικρο τελείωμα στην επίγευση. Ταιριάζει τέλεια με κρεατικά που περιέχουν κόκκινο κρασί ή μπράντι, με ψητά σχάρας ή με ένα medium rare μοσχαρίσιο φιλέτο. Παράλληλα η βαυαρική König Ludwig, δροσιστική με νότες λεμονιού και μπανάνας, απολαμβάνεται λίγο πιο παγωμένη από τις υπόλοιπες για να εξισορροπήσει την ένταση πικάντικων τυριών και αλλαντικών.
Ο χειμώνας όμως δεν είναι απαγορευτικός για τις premium pilsner, που έχουν χαρακτήρα, πυγμή και ρωμαλέο σώμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η χρυσόξανθη Fischer Tradition (6% αλκοόλ) και οι ιδιαίτερες και επίσης δυνατές Septem W Day (6% αλκοόλ) και Madame Pilsener (5,5% αλκοόλ) – έξοχα δείγματα σύγχρονης και πολυσυλλεκτικής ελληνικής ζυθοποίησης, με φρουτώδη χαρακτηριστικά που εξισορροπούν την πικράδα του λυκίσκου. Συνδυάζονται εξαιρετικά με πουλερικά, αλμυρές πίτες
Από το τμήμα Bar Services του Δειπνοσοφιστήριον Catering |