Ιδέες με αυγά για τον κατάλογό σας!
Είναι η απόλυτη τάση στο πρωινό και στο brunch σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο (ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία). Από τα αβγά μάτια, μέχρι τα scrambled και από τις ομελέτες μέχρι το κροκ μαντάμ η δημοφιλία τους έχει εκτοξευθεί. Εδώ θα βρείτε διαχρονικές, πρωτότυπες, μοντέρνες, μα κυρίως απολαυστικές προτάσεις που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα ενημερωμένο μπουφέ ξενοδοχείου ή χώρου εστίασης.
1. Πειραγμένες ομελέτες
Για απαιτητικούς πελάτες η ομελέτα με λάδι τρούφας και σπαράγγια είναι ένας μοναδικός συνδυασμός που απογειώνεται αν χρησιμοποιήσετε βιολογικά αβγά. Μία άλλη πολύ ξεχωριστή συνταγή είναι αυτή με λιαστή ντομάτα και παρμεζάνα.
2. Κροκ μαντάμ
Τι πιο κοσμοπολίτικο από ένα πλούσιο, λιπαρό, βουτυράτο τοστ, σερβιρισμένο με ένα αβγό μάτι από πάνω. Η κλασική συνταγή θέλει τυρί γκούντα και βραστό ζαμπόν, εσείς μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα πληθωρικό ελληνικό κασέρι και προσούτο.
3. Φρουτάλια
Πρόκειται για την παραδοσιακή ομελέτα της Άνδρου, με χωριάτικο λουκάνικο, πατάτες, δυόσμο και κάποιο ημίσκληρο τυρί. Εσείς μη βάλετε οποιοδήποτε, αλλά επιλέξτε μια γραβιέρα Τήνου ή Πάρου για να μείνετε πιστοί στο κυκλαδίτικο πνεύμα.
4. Στραπατσάδα (Καγιανάς)
Στην κλασική συνταγή με αβγά, ντομάτα και φέτα προσθέσετε παστό χοιρινό (σύγκλινο), λίγους κόκκους καυτερής πιπεριάς και αντικαταστήστε τη φέτα με πικάντικο τυρί σφέλα.
5. Αβγά ποσέ
Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα η παρασκευή τους είναι όμως πεντανόστιμα. Θα τα κάνετε ακόμη πιο απολαυστικά αν τα συνδυάσετε με αβοκάντο, σχοινόπρασο και καπνιστό σολομό και τα σερβίρετε με πολύσπορο ψωμί.
6. Μενεμέν
Με καταγωγή από τη Μενεμένη της Μικράς Ασίας, αυτή η τυπικά τουρκική συνταγή που μοιάζει με τη στραπατσάδα ξεχωρίζει για τον πικάντικο χαρακτήρα της (σκόρδο, κρεμμύδι, πιπέρια όλων των ειδών, σουμάκ, σουτζούκι). Στη Νέα Υόρκη κορυφαία καταστήματα τη συνδυάζουν με δροσερό γιαούρτι.
7. Club sandwich
Η κλασική συνταγή το θέλει με βραστό αβγό στο εσωτερικό. Συνδυάστε το με μια πλούσια μαγιονέζα και μαρούλι iceberg. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χειροποίητη αβγοσαλάτα.
8. Scrambled Eggs
Αγαπημένα των Ευρωπαίων παρασκευάζονται εύκολα. Αρωματίστε τα με ελληνικά βότανα (θυμάρι, δεντρολίβανο και αφρό θαλασσινού αλατιού) για να αναδείξουν την ντελικάτη γεύση τους και απλώστε τα πάνω σε κομμάτια μαύρου ψωμιού (με ενεργό άνθρακα), που θα έχετε στρώσει με φύλλα ρόκας ή σπανακιού.
9. Smoothie με αβγά, κεφίρ και φρούτα
Ένα ρόφημα με υψηλή διατροφική αξία, όπου θα χρησιμοποιήσετε ασπράδια από 2 αβγά (αφού τα χτυπήσετε μόνα τους για να αφρατέψουν), 250 ml κεφίρ και φρούτα της αρεσκείας σας, μαζί με μέλι. Μπορείτε εναλλακτικά σε αυτήν τη συνταγή να χρησιμοποιήσετε και αβγά ορτυκιού.
10. Σακσούκα
Μαροκινής προέλευσης θα το βρείτε παντού να καταναλώνετε μετά μανίας. Καυτερό κατά βάση, θυμίζει καλοψημένα αβγά μάτια μέσα σε ένα κήπο πράσινων λαχανικών. Μετριάστε την κλασική του αψύτητα χρησιμοποιώντας σπανάκι, πράσο και μανιτάρια αντί για καυτερές πιπεριές.
Αβγά Μπένεντικτ με καπνιστό σολομό και σάλτσα Ολαντέζ
(Συνταγή Δημήτρη Σκαρμούτσου)
Υλικά
2 ψωμάκια, ψημένα
4 κομμάτια καπνιστό σολομό
2 αβγά
2 κ.γ. ξύδι
Για την Ολαντέζ:
3 κρόκοι από μεγάλα αβγά
1 ½ κ.σ. χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
1 φλ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
¼ κ.γ. αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε το ξύδι. Σπάμε τα αβγά σε μικρές κούπες, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα προσθέσουμε στο νερό. Αφού το νερό βράσει, προσθέτουμε τα αβγά σε διαφορετικά σημεία της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε, καλύπτουμε με καπάκι για 3 λεπτά, ελέγχουμε αν χρειάζονται μετακίνηση για να γίνουν πιο στρογγυλά και τα βγάζουμε με μια κουτάλα. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τοποθετούμε στο μισό ψωμάκι τα κομμάτια σολομού. Βάζουμε από πάνω τα αβγά και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Από το Δειπτνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο |